Vásárosnamény

Tomcsányi-kastély – Beregi Múzeum

A Tomcsányi Kastély 2007. óta teljes szépségében pompázó barokk kastély, mely a Beregi Múzeum gyűjteményének ad helyet. Az árkádos, oszlopos tornácos, négy tornyos, sarokszobás műemléki védettségű épület a Lónyay-család egykori rezidenciája volt. II. Rákóczi Ferenc itt megszállva bocsátotta ki a „naményi pátenst”, melyben hadba hívta a szabolcsi nemességet. A múzeumban állandó tárlat szemlélteti a Bereg őstörténetét és a honfoglalás korát. Az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett a tájegység népi kultúráját bemutató kiállításon beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások, építészeti emlékek, berendezések és használati tárgyak tekinthetők meg.

 

Nyitva tartás:

Április 1. – Október 31.

Hétfő: zárva

Kedd – Péntek: 8:30–16:30

Szombat–Vasárnap: 8:00–16:00

November 1. – Március 31.

Hétfő–Péntek: 8:00–16:00

 

Elérhetőségek:

A Múzeum címe: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 31.

A Múzeum székhelye és postacíme: 4800 Vásárosnamény, Rákóczi út 13.

Telefon: (+36) 45/ 470 638, (+36) 45/ 570 146

E-mail: info@beregimuzeum.hu

Honlap: www.beregimuzeum.hu

Facebook: www.facebook.hu/beregimuzeumvnameny

 

Szent István Emlékpark

A Tomcsányi Kastély mellett találjuk az Emlékparkot, ahol láthatjuk E. Lakatos Aranka szobrászművész több alkotását is: a vásárosnaményi születésű agrárpolitikus Kiss Sándor bronzba öntött mellszobrát, valamint Szent István egész alakos bronzszobrát.

Helyszín: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér

 

Folyóanya gyermekeivel

A „Folyóanya gyermekeivel” című szoborkompozíció a Szabadság téren szimbolikus jellegű műalkotás, a város határában találkozó három folyó – Tisza, Szamos, Kraszna – ölelkezésének jelképe. Formailag a fürdőző anya és gyermekei adnak lírai „cselekvést” az alkotásnak, melyben az anya (a Tisza) sodró lendületben, a kölcsönös együtt haladás érdekében öleli magához gyermekeit (Szamos, Kraszna). A mű avatására 1987-ben került sor.

Helyszín: 4800 Vásárosnamény, Fő tér

 

Református Templom

A város központjában helyezkedik el a műemlék református templom. Az eredeti XIV. századi eredetű gótikus templomot a XVIII. században kibővítették, de 1937-ben újraépítették. A régi templomból megmaradt egy gótikus zárókő, Lónyay Zsuzsanna epitáfiuma. Az elbeszélések szerint az előző templom faanyagából készült az erdélyi típusú szószék és a két Mózes-szék.

Cím: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 8.

 

Szilva Termál- és Wellnessfürdő

A fürdő vizét 2014-ben gyógyvízzé minősítették. A 700 méter mélyről felszínre törő alkáli hidrogén karbonátos gyógyvíz nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, kloridot és szulfátot. Az úszás kedvelőinek a 16 méter hosszú, 120 centiméter átlagos vízmélységű úszómedence nyújt kellemes kikapcsolódást. A fürdő wellness szolgáltatásai segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését. A kisgyerekek a vízi óvodában tölthetnek el felhőtlen perceket.

Elérhetőség

Cím: 4800 Vásárosnamény Beregszászi út 1/b.

Tel./Fax: (+36) 45/ 470-180

E-mail: reception@szilvafurdo.hu

Honlap: http://www.szilvafurdo.hu

 

Atlantika Vízividámpark

A tiszai szabad strandtól néhány száz méterre található Atlantika Vízividámpark, az egész család számára egész napos szórakozási lehetőséget biztosít. 4,5 hektáron elterülő csúszdaparkja, termál- és élménymedencéi, fókashow-ja májustól szeptemberig várja a kikapcsolódni vágyókat.

Elérhetőség:

Cím: Vásárosnamény – Gergelyiugornya Gulácsi u. 56.

Tel: (+36) 45/570-112

E-mail: atlantikus@freemail.hu

Honlap: www.atlantika.hu

 

Tiszai szabadstrand

Vásárosnamény igazi vonzerejét a vizek jelentik. A selymes homokfövenyű gergelyiugornyai tiszai szabadstrand turisták ezreit vonzza évente, de kedvelt kikötőhelye a vizitúrázóknak is.A part körül közel 400 fából készült, cölöpökre emelt üdülőház valóságos üdülőfaluvá varázsolja a part körüli területet. A szabad strandhoz közel számos szórakozóhely, vendéglátóegység, étterem kínál színvonalas szolgáltatást az idelátogató nyaralóknak.

 

Vizipocok Kikötő

 Az aktív és extrém sportok iránt érdeklődők számára  katamarán hajók, BBQ grill és party hajók bérlésére van lehetőség, de lehet jet-skizni, wakeboardozni, szörfdeszkázni. A kiépített töltéskoronán kerékpárral, tandemmel és segwayvel lehet bejárni a környéket, esténként a parti szórakozóhelyeken jót lehet bulizni.

Megközelíthetőség: Gergelyiugornya- Tisza part üdülőterület

Telefon: (+36) 30/288-4426, (+36) 30/288-2236

E-mail: vizipocok@vizipocok.com

Honlap: http://www.vizipocok.com

 

Platánfasor

A 86 egyedből álló, a XX. század elején ültetett védett platánfasor helyi védettséget élvez.  Vásárosnamény vitkai településrész bevezető útja mentén fekszik.

Helyszín: 4804 Vásárosnamény-Vitka, Damjanich út

 

Vadászati Kiállítás

Az állandó kiállítás 600m2-en került kialakításra, bemutatva benne az 5 földrész vadászható vadjait. Megjeleníti Afrikát, Ázsiát, Kanadát, része Európa, benne kiemelten Magyarország és a Bereg, az ott élő vadakkal és azok élővilágával együtt. A kiállítótérben 80 egész testben preparált nagyemlőst, 20 kis emlőst és kb. 40 madarat helyeztek el. Az ajtó nyitásakor a felkelő nappal felébrednek a madarak, mellettük elhaladva hallhatjuk éneküket mint ahogyan a kiállítótérben  elhelyezett vadak is saját hangjukon szólalnak meg. A látogatók interaktív módon, Ipad-en keresztül tájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről s természetesen a vad elejtésének körülményeiről, olyan formában, hogy a vadászok, ill. a civil emberek – különösen a gyerekek - betekintést kapjanak a természet. a vad és a vadász kapcsolatába.

Cím:4800 Vásárosnamény Szabadság tér 25.
Tel.:+36 30/ 372-4770
e-mail:info@hunorhotel.eu

Web: www.hunorhotel.hu

 

Movie Planet

A park célja a szórakozni vágyó, és a kalandot kedvelő családok szórakoztatása, ahol kivételes attrakciókkal, műsorszámokkal és meglepetésekkel várjuk kedves vendégeinket.

Mit is jelent, hogy tematikus park?
A tematikus park a „Movie Planet„ vonatkozásában azt jelenti, hogy minden attrakció kötődik egy klasszikus filmhez vagy karakterhez, amit mindannyian életünkben egyszer a filmvásznon már láthattunk, és a kollektív képzeletben vált közkedveltté. Innen született a nevünk „Movie Planet” a filmek bolygója.

 

Ha egy izgalmakkal és vidámsággal teli élményt szeretnének, akkor szeretettel várjuk Önöket!

Cím: 4803 Vásárosnamény, Gulácsi út 71. (az Atlantika Vizividámparkkal szembe)

Tel.: 06 45/ 712-298

 

További információ:

Vásárosnamény, Szabadság tér 7. /A református templom mellett!/

Tel.: 45/570-206, 70/363 1628

e-mail: vasarosnameny@tourinform.hu