Szatmár-Bereg látnivalói

Tákosi Református Templom

Tákoson található a népi építészet kiemelkedő alkotása az 1760 körül épült református templom.Paticsfala miatt Európában egyedülálló. A fakazettás mennyezetet 58 festett tábla alkotja, mely a népi művészet remeke. A műemlékről úgy gondolják, hogy "a nép emelte magának fából és sárból", abban az időben, amikor Mária Terézia rendelkezései megtagadták a követ és a téglát a reformáció híveitől. A tákosiak megmutatták, hogy akkor is szép templomuk lesz. A templomot „mezítlábas Notre Dame”-nak is szokták nevezni. A jelző arra utal, hogy egyszerű, paraszti, szemben az úri, hatalmas méretű, hivalkodó katedrálisokkal, ugyanakkor az értéke amazokéhoz mérhető.

                                                          

Helyszín: 4845 Tákos Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Web: www.temple-tour.eu/hu/takos/34

Nyitva tartás: előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 70 222-1996, +36 30 535-7606

Belépő: 400 Ft

 

Csaroda Református Templom

Csaroda késő román stílusú temploma a Középkori templomok útjának egyik legcsillogóbb ékszerdoboza. A református templom kecses tornya és a szeg nélkül ácsolt fa haranglábnak páratlan szépsége rabul ejti az ide látogatót. Az országos hírű műemlék a középkorban épült, mely a falu közepén, kissé kiemelkedő helyen áll. A templom az 1950-es évek óta szerepel a magyar műemléki irodalomban, ettől az időtől tekintik az Árpád-kori falusi templomok klasszikus példájának. Korábban úgy tartották, hogy a torony és a hajó az Árpád-korban épült, a szentélyt a XV. századra keltezték többen. Az 1971-ben megindult régészeti és falkutatás viszont azt igazolta, hogy a szentély és annak boltozata egykorú a hajóval. A templom építési kora a XIII. század vége – XIV. század eleje lehet.

 

Helyszín: 4844 Csaroda, Kossuth Lajos út 2.

Web:www.temple-tour.eu/hu/csaroda/8

Nyitva tartás: előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 30 820 4098

Belépő: 500 Ft

 

Beregdaróci Tájház

Beregdarócon működik a „Kendermagtól a lenvászonig” nevű Tájház,mely a kenderfeldolgozás valamennyi lépését bemutatja. A látogató megismerkedhet a kender feldolgozásának hagyományos eszközeivel, azokkal a munkafolyamatokkal, amelyek mára már feledésbe merültek. Élő múzeum révén ki is próbálhatja az eszközöket működés közben.

 

Helyszín:4934 Beregdaróc, Szabadság út 71.

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 45 706-008

Web:www.beregdaroc.hu

A belépés ingyenes, adományt elfogadnak

 

Beregdaróc, Keresztszemes kiállítás a Középkori Udvarházban

A keresztszemes hímzés egy ősi hagyományokat őrző népművészeti ág, központja a beregi tájegység. A beregi keresztszemes hímzés teljes egészében kézimunka, lenvászon alapanyagra előrajzolás nélkül, színes hímzőfonallal kerül fel a minta a szorgos kezek által. Beregdarócon állandó kiállítás keretében a látogatók megtekinthetik Sukta Bertalanné, Kis Jankó Bori Díjas iparművész beregi keresztszemes munkáit. Termékeit megvásárolhatják a Beregi Boltban is Vásárosnaményban.

 

Helyszín: 4934 Beregdaróc, Szabadság út 60.

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 20 463-7447

Web: www.beregdaroc.hu

A belépés ingyenes

 

Márokpapi Református Templom

A falu legnagyobb nevezetessége a református templom. A szabadon álló, egyhajós, torony nélküli, keresztboltozatos szentéllyel rendelkező kora gótikus épületet Szűz Mária tiszteletére szentelték.  A templomot 1939-ben villámcsapás éri és leég. Ekkor fölmerül az épület lebontása, de szerencsére ez nem következik be.  A templom nyugati homlokzata előtt áll a XVIII. században épült, tizenöt méter magas, a XIX. század második felében megújított harangtorony, melynek harangját 1791-ben öntötték.  A nyugati homlokzaton nyílik a gótikus, kőkeretes kapu. A külső homlokzat különleges dísze az a színes, virágos kifestés, amely a XVII. századból, tehát már a református időből származik. A belsőben középkori, a XV. század első feléből származó freskókat láthatunk, amelyek a 1999-es restaurálások során kerültek elő.

 

Helyszín: 4932 Márokpapi, Kossuth út 11.

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetés alapján

Tel:+36 30 820 4098

Web:www.temple-tour.eu/hu/marokpapi/24

A belépés ingyenes, adományt elfogadnak

 

Tarpai Nagy-hegy

A Beregi-síkságból magasodik ki a 154 méter magas Tarpai Nagy-hegy, mely a tengeralatti vulkáni tevékenység következtében alakult ki. A hegy eredeti vegetációja a szőlőművelés és a kőbányászat miatt jelentősen visszaszorult, de még roncsaiban is különlegesnek mondható.Az itt kialakított Szőlő-hegy tanösvényvégigjárásávala látogatók megismerhetik a térséggazdálkodással kapcsolatos hagyományait, azok hatását a táji, természeti, genetikai sokféleségre illetve szemtanúi lehetnek a mozaikos beregi táj szépségének.Számos védett és fokozottan védett állatnak nyújt élőhelyet.A területen számos madárfaj megtalálható: gyurgyalag, fekete gólya, fehér gólya, fülemüle, szürke gém, nagykócsag, jégmadár. A kétéltű és hüllő világa igen változatos. Kiemelkedő jelentőséggel bír a beregi futrinka, aki a Bereg rovarvilágának legnevezetesebb képviselője. A faj első magyarországi példányát egy tarpai borospincéből írták le.A hegy déli lejtőjén a szőlőparcellák között apró présházak sorakoznak. Tetejéről jó időben gyönyörű látványt nyújt a Kápátok vonulata, és a beregi táj.

 

Helyszín: 4931 Tarpa külterület

 

Esze Tamás szobor

Tarpán született Rákóczi Ferencz kuruc brigadérosa Esze Tamás, a Tiszaháti felkelés vezér alakja. Egész alakos, kezében kardot tartó kőszobra Németh Mihály alkotása. A műemlék a Községháza melletti Esze Tamás parkban látható

 

Helyszín:4931 Tarpa, Kossuth út 23.

 

Tarpa Szárazmalom

Tarpa különleges műemléke a 19. században épült szárazmalom,mely az Észak - Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalma. A járókerekes, leggyakrabban lovakkal vontatott szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből,a kerengő sátorból és a malomházból áll. A kerengősátorban, a járószínben áll a malom hajtására szolgáló nagykerék, a kerengő. A malomházban foglal helyet a kőpad az őrlőszerkezettel. A fából készült fogaskerék, hatalmas zsindelyes tető alatt található.

 

Helyszín: 4931 Tarpa, Árpádút 36.

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 20 358-2938

Web:www.tarpa.eu

Belépő: Felnőtt: 200 Ft

Gyerek, nyugdíjas: 150 Ft

 

Tarpa Pálinkaház, Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

A Tarpa Pálinkaházban bepillantást nyerhetünk a lekvárok készítésébe, és megismerkedhetünk a tradicionális és korszerű pálinkakészítéssel egyaránt. A pálinkákat és lekvárokat megkóstolhatják és megvásárolhatják a látogatók. Tarpához kötődik a 2005 novemberében megalakult Szatmár-Bereg Pálinka Lovagrend. Az egyesület alapítói számos területről verbuválódtak, többen közülük fő vagy mellékállásban gyakorlott pálinkakészítők, akad közöttük újságíró, polgármester, múzeumigazgató és kereskedő is. Egyvalami azonban összekötötte őket, az elkötelezettség a Szatmár-Bereg iránt, a hagyományok tisztelete, ez eredetvédett szatmári szilva és szabolcsi almapálinka minőségének a régi fényében való helyreállítása és minőségének folyamatos javítása. A Lovagrendhez két rendezvény kapcsolódik, az egyik a Tiszavirágzás Ünnepe tavasszal, a másik az Új Pálinka Ünnepe, mely minden év szeptemberében kerül megrendezésre. Ezen a napon felvonul a Lovagrend. Ceremóniájuk az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve minden évben egy új lovag avatásából áll.

 

Helyszín: 4931 Tarpa, Rákóczi u. 69.

Web: www.szatmaripalinka.hu

 

Kisar Natúrpark Látogatóközpont

A Naturpark Látogatóközpont áttekintő kiállítás keretében mutatja be a térség természeti, táji és kulturális értékeit. Kiállítás-rendszere a klasszikus bemutatási formák (képek, tablók, térképek, diorámák) mellett, a XXI. század technikáját is felhasználja (érintőképernyős rendszerek, projektoros háttérvetítés hang effektekkel). Mindezek mellett a kiállítás épít a látogatók felfedezés vágyára, ehhez manuális „játékrendszerek” is beépítésre kerültek. Ezt egészíti ki a központi helyet elfoglaló megfigyelő torony

 

Helyszín:4921 Kisar, Fehérgyarmati út

Nyitva tartás: előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 45 555-011

Web:www.kisar.hu

Belépő:  Felnőtt: 500 Ft

Gyerek.nyugdíjas: 200 Ft

 

Nagyar, Luby Kastély

Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje - a múlt, a jelen és a jövő ötvöződik itt. Játékos formában, a modern technika segítségével szórakoztatva tanítja a résztvevőket, mintegy időutazást téve a szatmári régió történelmi-irodalmi- művészeti múltjában, miközben a látogató megismerheti a régió élővilágát, néprajzi és földrajzi jellegzetességeit. ALubyKastélyban állandó kiállítás keretében megtekinthető Erdélyi Tibor fafaragó művész szobrai. A múzeum interaktív része a szabaduló szoba és egy műveltségi vetélkedő történelem és irodalom témakörben, melyet számítógépen lehet játszani. A kastély előtt található Magyarország egyik legnagyobb zenélő rózsakertje.

 

Helyszín: 4922 Nagyar, Petőfi Sándor út 4.

Nyitva tartás:

Május – Szeptember:

kedd – vasárnap: 9:00-17:00

hétfő: zárva

Október – Április:

kedd – szombat: 9:00 – 17:00

 

Tel:+36 20 479 4313

Web: www.luby.hu

Belépő: Felnőtt: 1500 Ft

Gyerek,nyugdíjas: 500 Ft

 

Nagyar, Petőfi fa

Szatmárcseke felől közelítve Nagyar határában találjuk a több mint 200 éves Petőfi-fát.Az egykori ártéri tölgyes erdőből megmaradt idős kocsányos tölgy bevonult a magyar irodalomtörténetbe.  A néphagyomány szerint a költő itt írta 1847-ben „A Tisza” című versét. Ám a valóságban az itteni élményekből született meg később Pesten a híres költemény.

 

Helyszín:4922 Nagyar, Petőfi út, külterület

Web: www.szatmarbereg.info/tersegi-informaciok/74-szatmar

 

Szatmárcseke, Kölcsey Ferenc Emlékszoba

A Szatmári-Tiszaháton, a Tisza és a Túr ölelésében fekszik Szatmárcseke. A település nevét Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője tette ismertté, aki 1815-től haláláig itt élt és alkotott. A Kölcsey emlékszobát az egykori Kölcsey kúriában rendezték be, udvarán áll a költő szobra.

 

Helyszín: 4945 Szatmárcseke, Kölcsey út 46.

Nyitva tartás: Előzetes egyeztetés alapján

Tel: +36 70 703 2635

Web:www.szatmarcseke.hu/index.php/vendegvaro/latnivalok

Belépő: 200 Ft

 

Szatmárcseke,Kölcsey Ferenc sírja ,Csónakos fejfás temető,

A település nevét Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője tette ismertté, aki 1815-től haláláig itt élt és alkotott. Síremlékét a temető legmagasabb pontjára építették, melyet Gerendai Antal tervezett. A hat köroszlopos, felül párkánnyal egybefogott síremlék közepén hasábtalapzaton áll egy Kölcsey feliratos, címeres urna.

A kopjafejfás temető műemléki védettséget élvez. A közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert páratlan látványt nyújt. Egyelőre megdönthetetlen magyarázat nincs a csónakos fejfák eredetére. Vannak, akik úgy vélik, hogy az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emléke. Mások szerint azért temetkeztek így, mert a falut körülvevő vizek áradáskor a halottakat csak csónakban vihették a temetőbe, azonban errefelé ladikkal jártak és bárkás, félbárkás és deszkás temetés volt a hagyományos.

 

Helyszín: 4945 Szatmárcseke, temető

Web: szatmarcseke.hu/index.php/vendegvaro/a-csonakos-fejfas-temet

 

 

Túristvándi Vízimalom

A kanyargós Öreg-Túr partján egy hatalmas fa szerkezet áll. A 18. század végén épített vízimalom ipartörténeti műemlék, mely ma is működőképes. A festői tájjal körülvett malom népi stílusban épült, történetét kiállítás mutatja be. Szerkezetét alulcsapós vízkerekek hajtják, a víz nem felűről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Ez a megoldás Közép-Európában ritkaságnak számít.

 

Helyszín:4944 Túristvándi, Zrinyi út 29.

Tel: +36 70 379-5034

Web: www.turistvandi.hu

Belépő: Felnőtt: 200 Ft

Gyerek, nyugdíjas: 100 Ft

 

Tiszacsécse, Móricz Zsigmond Emlékház

Tiszacsécsén született a magyar irodalom egyik meghatározó alakja Móricz Zsigmond. A szatmári táj népi építészetére jellemző szabadkéményes szegényparaszti házban kapott helyet az írónak emléket állító kiállítás. Az író születése körüli korszakot a lakóház nagyobbik szobájának bútorai és berendezési tárgyai idézik meg, míg a másik helyiségben látható kiállítás megyénk nagy szülöttjének életútját kíséri végig az író néhány személyes holmiját is bemutatva. Az udvar közepén áll az 1979-ben felavatott, a hazalátogató Móriczot ábrázoló egész alakos bronzszobor, mely Varga Imre alkotása.

 

Helyszín: 4947 Tiszacsécse, Kossuth út 29.

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezéssel

Tel: +36 44 705-218, +36 30 240 9845

Web:www.szatmarbereg.info/tersegi-informaciok/74-szatmar

Belépő: Felnőtt: 300 Ft, Gyerek/nyugdíjas: 150 Ft

 

Tiszakóródi bukógát

A falutól 3 km-re, a Tisza és a Túr találkozásánál, árnyas diófaligetben található a Bukógát. Hatalmas betonépítménye látványnak is lenyűgöző. A gáton lezúduló víztömeg hűsítő hullámaiban jólesik a fürdőzés. A máig is érintetlen természet a nyári hónapokban gondtalan kikapcsolódást kínál az ide látogató vendégeknek, turistáknak, kempingezőknek.

 

Helyszín:4946 Tiszakóród Külterület

Koordináták:É 48,052974 K 22,403461

 

Sonkád Református Templom

A gyönyörűen felújított, fenyőfákkal övezett templom1998-ban Európa Nostra díjat kapott. Méltán, hiszen az évszázadok pusztításába belekopott, jelentéktelenné vált falusi kis templomban felfedezték, bemutathatóvá tették az itt hagyott szépségeket. A felújítás, restaurálás során összerakták több mint félezer év kézjegyét úgy, ahogyan soha sem volt együtt látható, ám mégis szemet-lelket gyönyörködtető harmóniát kaptak eredményül. A sekrestyében pici fotókiállításokon láthatjuk a templom 1992 előtti állapotát. Itt ráébredhetünk arra is, hogy alapvetően megváltozott a templom képe.

 

Helyszín: 4954 Sonkád, Kossuth út 2.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján

Tel: +36 30 635 3693

Web: www.reformatussonkad.shp.hu

A belépés ingyenes, adományt elfogadnak

 

Nagyszekeres Református Templom

A régészek feltáró kutatásai alapján valószínűleg a XVI. században épülhetett, őrizve a gótikus jegyeket. Elsősorban szép fekvése miatt emelkedik ki a szatmári építmények sorából. A középkori formáját jórészt megtartó, átlagos méretű falusi templom a Gőgő patak által körbefogott, kisméretű szigeten áll. A templomban faragott szószék és famennyezet található, melyek a 17. század végén készültek.

 

Cím:4962 Nagyszekeres, Petőfi Sándor út 15.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján

Tel:+36 30 986 5837

Web:www.temple-tour.eu/hu/nagyszekeres/27

A belépés ingyenes, adományt elfogadnak

 

Csengersima Református Templom

Csengersimán, a Szamos holtágból kialakított tó partján találhatjuk, festői környezetben, a kicsiny, téglából épült, középkori eredetű, fazsindellyel fedett református templomot. A román stílusú templom 1210-1220 között épülhetett, a 16. század közepe óta a reformátusoké. A 18. század elején egy tatár betörés alkalmával a templomot fölgyújtották, porig égették a falut, amely időlegesen elnéptelenedett. Az ismét benépesedett település 1729-1734 között építette újjá. A 18. század folyamán készült el festett berendezése. Műemléki helyreállítása az 1960-as években kezdődött, több részletben folytatódott, 2000-ben fejeződött be.

 

Helyszín: 4743 Csengersima, Fő út 26.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján

Tel:+36 30 689 5830

Web:www.temple-tour.eu/hu/csengersima/14

A belépés ingyenes, adományt elfogadnak

 

Penyige Lekvárda

A bemutatóüzem május közepétől szeptember közepéig látogatható, ahol kóstolóval egybekötött tájékoztatót tartanak őshonos gyümölcsökről, a belőlük készített lekvárokról.

 

Cím: 4941 Penyige, Kossuth út 226.

Nyitva tartás:Előzetes bejelentkezés alapján

Tel: +36 30 326 9562, +36 30 205 2821

Web:www.lekvarda.com

 

 

Panyolai Szilvórium Zrt.

A vendégekvégigkísérhetik a gyümölcs útját a fától a palackig, betekintést nyerhetnek a pálinkakészítés titkaiba szakértői vezetéssel. Megismerhetik az egyedi szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben és a közel 30 fajta kézműves panyolai pálinkát. A PanyolaiSzilvóriumban megkóstolhatják a legnépszerűbb pálinkákat. A pálinkakóstoláshoz elsősorban helyi termékeket, jellegzetes, szatmári ízeket kínálnak. A főzdelátogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Helyszín: 4913 Panyola, Szilvórium tanya 1.

Nyitva tartás:Előzetes bejelentkezés alapján

Tel: +36 30 610 2958

Web: www.panyolai.hu