Previous Next

Autómentes Nap 15. alkalommal

Ebben az évben Önkormányzatunk 15. alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozathoz, melynek keretében Autómentes Napot rendeztünk szeptember 16-án, pénteken. A megszokott időponttól kicsit később, reggel 8 órakor történt meg az utak lezárása a gépjármű-forgalom elől a központi városrészben.

Az idei év mottóját kicsit módosítva így fogalmaztuk meg: „Hangold össze – a jobb kapcsolatokért -!

A legfrissebb általános iskolások és gimnazisták kísérő tanáraikkal már reggel nyolc órakor nyeregbe pattantak, és a programok igazi kezdetére már vissza is értek a kerékpártúrájukról.

A művelődési központ előtti megnyitó alkalmával Filep Sándor polgármester úr köszöntötte a résztvevőket, majd ismertetésre kerültek a tervezett programok. Az önkormányzat munkatársai az okos zebra mellé indító elemként elhelyezték az általuk kupakok és kartonpapír segítségével elkészített mozdonyt, amihez kérték, hogy az óvodai csoportok és iskolai osztályok csatlakoztassák a vagonjaikat, hogy a teljes szerelvény „együtt juthasson célba”. Egészen a városházáig lehetett folytatni, innen a másik oldalon visszafelé haladtak az alkotások, illetve harmadik sorban a felező vonal mentén is. Nagyon szép és kreatív alkotások születtek aszfaltkréta és kupakok felhasználásával.

A művelődési központban a vöröskereszt munkatársai 10-14 óra között várták a véradókat, ahol 35-en jelentkeztek véradásra. A 2. c osztály és a Boglárka csoport mozgósítása volt a legeredményesebb, így őket jutalmaztuk – hétfőn - tortával.

 A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének tagjaival, valamint a Kárpátokért Egyesület a Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákjaival egész nap aktívan segítették a környezetvédelmi célú programok megvalósítását.

A gimnáziumi diákkörösök energiahatékonysági kiállítást, mikroszkópos vizsgálódást is vezettek, illetve az ő kezdeményezésükre valósult meg a kupakgyűjtés mellett a használt sütőolaj gyűjtési verseny.

Több helyszínen a kézügyességüket használhatták a megjelenő kisebbek és nagyobbak, s a kreativitásuk termékét haza is vihették. Sok-sok alkotás készült ceruza és papír, valamint az úttesten aszfaltkréta és kupakok felhasználásával.

A rendőrség által üzemeltetett ügyességi pálya óvodás kortól nyújtott lehetőséget a biztonságos közlekedési technikák elsajátítására, valamint felállítottak egy sebességmérőt és egy motoros szimulátort is a gyermekek nagy örömére.

A parkban és környékén utcai társasjátékok örvendeztették meg a gyermekeket. A segítők órákon keresztül segítették a felhőtlen játékot, vigyázva a résztvevőkre.

A helyi mentőállomás munkatársai a vöröskeresztes diákokkal együtt újraélesztést és elsősegélyt „tanítottak” óvodásoktól felfelé az érdeklődőknek.

Az előre meghirdetett kupak és étolaj gyűjtése a három településrészen a következő eredménnyel zárult: több mint 800 liter használt sütőolaj, és körülbelül 600 kg kupak. Ha megnézzük, hogy egyes vizsgálatok alapján egyetlen csepp olaj akár ezer liter vizet is beszennyezhet, akkor akinek van kedve, kiszámolhatja, hogy megközelítően hány liter víz tisztaságát óvták meg a gyűjtők, nem beszélve a biodízelként való újrahasznosítás lehetőségéről.

A gyerekek nagy örömére újra bevetésre került a „kőkorszaki járgány”, illetve a BIKSZE felajánlásaként két bringó hintó, amelyeken idősebb segítők juttatták el e kicsiket a célba.

A nagyobbak viszont versenybe szálltak a leggyorsabb kőkori gyorsuló címért, s az első három helyezett csapatot éremmel is jutalmaztuk.

A kupak és olajgyűjtés eredményhirdetését 13 órakor már megtartottuk, így ebéd után a győztesek elfogyaszthatták a jutalom tortákat.

A művelődési központ kiállító termében közben órákon keresztül zajlott a sakk szimultán, melynek három győztese – akik legkésőbb estek ki – szintén érmet is kapott.

A védőnői szolgálat munkatársai egészségügyi szűréseket végeztek a felnőttek körében a rendezvény egész ideje alatt.

A rendezvény zárásaként a véradás eredményeinek a kihirdetésére, illetve az aszfaltrajzverseny győzteseinek a torták átadására került sor. Ezután történt meg a tombolasorsolás. Az első díj most is egy kerékpár volt.

Ezzel egy időben a vitkai és a gergelyiugornyai gyermekek programjai is zajlottak az oktatási intézmények koordinálásával. Volt aszfaltrajz, séta, kerékpározás, ügyességi feladatok és természetesen tombolasorsolás is mind a két helyszínen.

A helyi polgárőr szervezetek végezték a helyszínek biztosítását.

Segítők és ötletgazdák:

Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkör, Kárpátokért Egyesület, Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola, Vásárosnaményi Rendőrkapitányság, Vöröskereszt Területi Szerve, Vásárosnaményi Játékország Óvodái, a polgárőr szervezetek, Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Petőfi Sándor Tagintézmény, Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kölcsey Ferenc Tagintézmény, Védőnői Szolgálat, Országos Mentőszolgálat Vásárosnamény Mentőállomás, BIKSZE - Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület, Tündérpázsit Biztos Kezdet Gyerekház, Wesley János Óvoda, Általános és Középiskola Gulácsi Tagintézménye, az Önkormányzat munkatársai, valamint önkéntes segítők.

A megvalósításban való közreműködést ezúton is ismételten megköszönjük.

 

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.