EU KLÍMAÜGYI NAGYKÖVETEINEK BUDAPESTI TALÁLKOZÓJA

EU KLÍMAÜGYI NAGYKÖVETEK BUDAPESTI TALÁLKOZÓJA
2024.10.08.
 
A Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai, az Öko-iskolában 40 éve működő Természetbarát Diákkör tagjai, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (BTKE) ifjú aktivistái részt vehettek a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált EU klíma- nagyköveti találkozó előkészítésében. A rendezvényre több hónapos munka után hazánk hét középiskolájából és három felsőoktatási intézményéből összesen tíz fiatal kapott meghívást.
2024. október 8-án került megrendezésre az Energiaügyi minisztériumban az EU klímaügyi nagykövetek találkozója, ahol megismerkedtek a magyar fiatalokkal, köztük Orosz Sándor Zoltán 11.b osztályos tanulóval, aki a Magyar Természetvédők Szövetsége delegáltjaként iskolánkat, diákkörünket, egyesületünket és kistérségünket is képviselte. Diákunk a bemutatkozás alkalmával elmondhatta azt is, hogyan járul hozzá intézményünk a környezetünk védelméhez. Megemlítette környezetvédelmi akcióinkat és a veszélyes hulladék-gyűjtő projektjeinket, de a fókuszban a kiharcolt heti egy húsmentes nap volt, amelyre Botos Barbara, hazánk klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete, a rendezvény szervezője is rendkívül büszke volt. Ezután a 18 tagállamból érkezett nagykövetekkel a közeledő COP29 klímacsúcsról beszélgettek a résztvevők. Lehetőség nyílt kérdések feltételére is. A fiatalok többek között kérdeztek a klímamenekültekről, a klímatárgyalásokat befolyásoló tényezőkről és az Európai Unió jövőbeli terveiről, ezzel is bevonva a fiatalok véleményét a döntéshozásba.
Diákunk, Orosz Sándor Zoltán 11.b osztályos tanuló kiemelkedő színvonalon képviselte iskolánkat, térségünket és mondta el véleményét az EU klímadiplomatáinak. A felkészítésben társa volt Voloscsuk Emília 11.b osztályos diák. A felkészülést Toldi Zoltán Tanár Úr, iskolánk tanára, a Természetbarát Diákkör és a BTKE elnöke irányította.
A rendezvényen való részvételi lehetőség iskolánk több évtizedes környezeti nevelési munkájának méltó elismerése volt.
 
Toldi Zoltán
projekt-koordinátor

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.