BAROMFITARTOK FIGYELMÉBE!

Hogyan védekezzünk a madárinfluenza ellen?

 

A madárinfluenza házi és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. Megjelenése jelentős gazdasági kárt okoz. Ennek megakadályozása és a továbbterjedés kockázatának csökkentése érdekében fontos az alábbi óvintézkedé­sek betartása:

 

• A szárnyasokat tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő mada­rakkal. Amennyiben a zárt tartás nem megoldható, a kifutót védje megfelelő erősségű madárhálóval felül és oldalról is!

 

•       Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takar­mányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá.

•       Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.

 

Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltöze­tet, beleértve a cipőt, csizmát is.

 

• Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.

 

Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt. Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől. Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.

 

FONTOS!

Ha baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, mielőbb értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási hivatalt.

portal.nebih.gov.hu

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.