Zöld üzenet - a TRV Zrt. támogatásával

Azt iszod, amit Julius Caesar is kortyolgatott!

Gondolta volna, hogy ugyanazt a vizet issza, mint Mátyás király? Az a pohár finom tea vagy víz, melyet most fogyaszt, egykor esőként csordogált le egy T-rex nyakán. Később Julius Caesar, Mátyás király, Kossuth Lajos is ebből a vízből kortyolgatott. Földünk ugyanis zárt rendszerű: a víz, ami évmilliókkal ezelőtt is jelen volt bolygónkon, nagyrészt ma is itt van.

Ezt a vizet sokáig megőriztük, vigyáztunk rá. Egy ideje azonban aggasztó jeleket vettünk észre vizünkkel kapcsolatban: kútjaink egy része elapadt, folyóink karcsúbbak lettek, a patakok nyári időszakban kiszáradnak, felszíni vizeinkben pusztulnak a halak. Mondhatnánk, hogy mindennek az időjárás az oka. Sajnos azonban az időjárás szeszélyessége, a viharok, az extrém szárazság, az óriási hőség, a szennyezett folyóvizek mind-mind az emberi tevékenység eredménye, hatása. Sokan még ma is összeesküvés-elméletnek gondolják a globális felmelegedést, és mereven elutasítják annak gondolatát is, hogy a változásokért az emberiség a felelős. Pedig ennek nyilvánvaló jelei is vannak.

Ha áradás idején sétálunk el szőke Tiszánk partjára, szinte biztos, hogy nem csak a folyó szépsége marad meg az emlékezetükben, hanem a sok ezernyi sodródó hulladék is. Vajon hogyan kerül a PET-palack a vízbe?

Körülnézve egy buszmegálló vagy (még rosszabb!) egy játszótér környékén, számos eldobott csikket láthatunk a földön heverve – sokszor a kukától pár méterre vagy centire. Nem csak látványnak elszomorító a szerteszét heverő csikk, de rendkívül környezetszennyező is. Szinte hihetetlen, de egyetlen cigarettavég egy köbméter, azaz ezer liter talajvizet szennyez be. Vajon ki a felelős érte?

 

Vannak dolgok, melyek nem látszódnak, mégis léteznek. És vannak látható, egyértelmű történések is.

Sorozatunkban egyebek között ezekre a láthatatlan, ember-környezet közötti összefüggésekre és a nyilvánvaló környezetszennyezési problémákra hívjuk fel figyelmüket. Igyekszünk megoldást is kínálni, megmutatjuk, szerintünk mi a helyes út.

Hogy élnek-e a lehetőséggel, csak Önökön múlik. Egy dologban biztosak lehetnek: mai tettük, bölcs döntésük, környezettudatosabb életük nem kizárólag saját életükre, sokkal inkább gyermekük, unokájuk jövőjére lesz hatással.

Következő írásunkból kiderül, miért tévedés azt hinni, hogy ivóvíz készletünk hatalmas és kiapadhatatlan. Ugye velünk tartanak?

 

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.