Megéri legénységi katonának lenni

Bővültek a Magyar Honvédség legénységi állománya számára igénybe vehető lakhatási támogatások. A legénységi katonák egy új rendeletcsomag értelmében jogosulttá váltak a lakáspénzre, így akár saját ingatlanhoz is juthatnak a honvédség támogatásával.

Már általános iskolai végzettséggel is várják a jelentkezőket legénységi katonának, amelyhez betöltött 18. életév, magyar állampolgárság, bejelentett belföldi lakcím és erkölcsi bizonyítvány szükséges. Aki egészségügyileg és fizikailag alkalmasnak érzi magát, a lakhelyéhez legközelebbi toborzóirodában vagy a www.iranyasereg.hu oldalon jelentkezhet.

A szerződéses legénységi állományú katonák az első évben közkatonaként teljesítenek szolgálatot, így a minimálisan elérhető nettó keresetük érettségi nélkül közel 170 ezer forint, érettségivel 200 ezer forint lehet. Emellett számos plusz juttatás is megilleti őket, köztük havi szintű, hosszútávú, kiszámítható lakhatási támogatások is.

Ilyen a lakáspénz, amely lakásbérlet, kereskedelmi szálláshely és lakáslízing fenntartására egyaránt felhasználható, és már a próbaidő alatt is igényelhető. A lakáslízing abban különbözik a lakásbérlettől, hogy ezzel a támogatással a katonák idővel saját ingatlanhoz juthatnak. A lakásokat nem a honvédség adja lízingbe, hanem ezzel foglalkozó cégek, pénzintézetek. A legénységi katonák bérleti, vagy lízingdíja Budapesten, Szentendrén és Győrben 63 ezer forint, a többi megyeszékhelyen, illetve Hódmezővásárhelyen és Tatán 58.500 forint, egyéb településeken 54 ezer forint. Ehhez jöhetnek különböző családi kiegészítések is: további 20 ezer forint jár annak, aki házastársával / élettársával él együtt, további 10 ezer forint minden olyan gyermek után, aki a katonával egy háztartásban él és családi pótlékban, nevelési ellátásban, vagy iskoláztatási támogatásban részesül. A bérelt, vagy lízingelt lakás akkor támogatható, ha a szolgálati hely 40 km-es vonzáskörzetében van.

A legénységi állomány ezenkívül igényelhet laktanyai, vagy helyőrségi szállón történő elhelyezést, törlesztési támogatást és lakhatási hozzájárulást is, a részletek megtalálhatóak a www.hadkiegeszites.hu oldalon, a Fizetés, juttatás menüpont alatt.

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.