Háziipari keresztszemes

Háziipari keresztszemes

1929-ben megalakult Vásárosnaményban a Református Leányegylet, amelynek fő profilja a bajban lévő családok megsegítése volt. A segítség elsősorban nem adományozás formájában történt, hanem  munkát adtak az itt élő asszonyoknak. Olyan munkát, amihez értettek és magas színvonalon csináltak: keresztszemes kézimunkát készítettek a Leányegylet számára bérmunkában. Jó szervező munka hatására a megrendelők sora rohamosan bővült, ezzel munkát és bevételt adva a helyieknek.  Megrendelésre kezdték varrni a terítőket, új termékként a díszpárnákat, garnitúrákat. Ahhoz, hogy az eladásra szánt termékek megfelelően egyenletes minőségűek legyenek, tanfolyamokat is szerveztek az asszonyok számára.
Ezek a minták már nem a Beregben élő nép által megalkotott és általánosan használt mintaformákat és színeket kínálták a vásárlóknak. A paraszti háztartásban használt mintákat átszerkesztették a polgári ízlésnek megfelelően, színeit megváltoztatták. A minták egységesítésére alapszínezésként használták a piros-fekete és kék-fekete színeket. Mintagyűjtéshez használtak német és francia mintakönyveket, de felhasználták Felvidék, Erdély, Kárpátalja motívumait is. Az is gyakran előfordult, hogy a megrendelő saját mintaformákat hozott.
Jóllehet a Beregi háziipari keresztszemes hímzésnek népművészeti értéke nincs, de színei, és igényes kivitele miatt nagyon kedvelt a rendszeresen hímzők körében. A hímzésformák és garnitúrák jól illeszkednek a mai modern háztartás bútoraihoz, így piaci sikere szinte töretlen.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1.     A nemzeti érték megnevezése:     Beregi háziipari keresztszemes hímzés
2.     A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség
3.     A nemzeti érték fellelhetőségének helye:    Vásárosnamény, Bereg
4.     Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: települési

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)
Felhősné Csiszár Sarolta: Keresztszemes minták Beregből határon innen és túl. 2010. Nyíregyháza, Örökségünk Könyvkiadó. 2010. Szerkesztette: Varga János
Hegedüs Antalné: Néhány szó a beregi keresztszemes kézimunkáról. NyJAMÉ L. 2008. 465–473.
Vargáné Hegedűs Eszter: Csak tiszta forrásból”. Három Határ Hírei http://www.haromhatar.hu/index.php/kultura/kiallitasok/1470-csak-tiszta-forrasbol-keresztszemes-kiallitas-megnyitoja-a-beregi-muzeumban
Varga János: A beregi keresztszemes hímzés napja. Partium, XXII. 2013. tél 88–90.
www.beregi-muzeum.hu
www.beregkultura.hu

Date

2021. március 03

Tags

Értéktár

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.