Beregi Múzeum

Beregi Múzeum

A Beregi Múzeumot 1963-ban kezdte szervezni Csiszár Árpád. Páratlan gazdagságú néprajzi anyaggal rendelkezik a múzeum, amelyből kiemelkedik az eredeti beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye – ennek megőrzését, a mintakincs feldolgozását, megismertetését, népszerűsítését évtizedek óta végzik a múzeum munkatársai. De ugyanígy megemlíthetjük a népművészeti értékű fafaragásokat, a kender feldolgozásának eszközeit, a 700 darabos húsvéti hímes tojás-kollekciót, a gyász művészetének darabjait, a szintén 700 darabos kerámia-gyűjteményt, amelyet a látványtárban tekinthetnek meg az érdeklődők. A művészi és háztartási vasöntvények gyűjteménye szintén országos hírű – sokan azért látogatnak el Vásárosnaményba, hogy megnézzék a „kályhamúzeumot”. Történeti és régészeti anyaga több ezer év kincseit foglalja magába. Iskolatörténeti gyűjteménye és kiállítása is olyan tárgyakból és dokumentumokból áll, melyek nem sok múzeumban találhatók, és az sem véletlen, hogy a Beregi Múzeum ezen gyűjteménye évtizedek óta tagja az Európai Iskolatörténeti Gyűjteményeknek.

A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1.     A nemzeti érték megnevezése:     Beregi Múzeum
2.     A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség
3.     A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Vásárosnamény, Rákóczi út 13. és Szabadság tér 26.
4.     Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: települési

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

•    Csiszár Árpád – Felhősné Csiszár Sarolta: Szolgálni örömmel és tiszta szívvel. Beregben leltem otthonra. Beregi Múzeum Füzetek I. Beregi Múzeum, Vásárosnamény, 2006.
•    Felhősné Csiszár Sarolta, Pintye Gábor, Dr. Tomcsányi Pál: Beregi Múzeum (kiállításvezető). Vásárosnamény, 2008. Szerk. Varga János.
•    www.beregi-muzeum.hu

Date

2021. március 03

Tags

Értéktár

Megosztás

Nyomja meg az alábbi gombot, a megosztáshoz.