Jelentés a Vásárosnamény szennyvíztisztító telep üzemeltetésében bekövetkező havária eseményről, megtett intézkedésinkről

2020.08.04.-én, illetve az azt megelőző időszakban olyan mennyiségű és minőségű tisztítandó szennyvíz érkezett a Vásárosnamény szennyvíztisztító telepre, amely az amúgy is érzékeny telepen a biológiai rendszer teljes felborulását, ezáltal tisztított szennyvíz minőségromlást eredményezte.

A tisztított szennyvízminőség romlásának előzményei:

  • Az elmúlt csapadékos időszakban a szennyvíztisztító telep a meglévő állapothoz képest folyamatosan maximális hidraulikus terhelést kapott (1200m3/nap), illetve nem ritkán azt meghaladó értékek is előfordultak (1700m3).
  • 08.04.-én reggeltől tapasztaltuk a biológiai rendszer teljes felborulását, az eleveniszap berohadását, tönkremenetelét. Vélhetően ilyen gyors romlást a szennyvízhálózatról érkező toxikus anyagok jelenléte, vagy nagy mennyiségben a hálózatra leengedett berothadt szennyvíz (szippantott kommunális folyékony hulladék) okozhat.
  • Jelenleg a szennyvíztisztító telep csökkentett oldott oxigén bevitellel működik, mert az oxidációs árokban üzemelő 6db KESSENER keféből csak 2db üzemel, 4db pedig javítás alatt áll.

A szennyvíztisztító telep biológiai tisztítórendszerének helyreállítása érdekében tett intézkedéseink:

  • Vásárosnamény szennyvízcsatorna hálózatán a biológiai rendszer felborulását okozó, határérték feletti szennyezőanyagtartalmú szennyvíz lehetséges bebocsátási pontok felderítését megkezdtük, a szennyvízátemelőknél MEO laborunkkal mintavételezéseket, szennyvíz vizsgálatot végzünk.
  • A szennyvíztelepi szennyvízminőség változásának figyelemmel kisérése céljából a mai naptól kezdődően a MEO laborral az érkező szennyvízből és a távozó szennyvízből mintavételezések történnek, melynek eredményéről minden nap e-mailben tájékoztatjuk a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot.
    • Az iszap elúszás megelőzése céljából a tönkrement fölös eleveniszap elvételt növeltük a szennyvíztisztító rendszerből.
    • A biológiai tisztítási hatásfok növelése célj ából megkezdtük az oltóiszap beszállítását 4db szippantó tehergépkocsival (28m3/forduló) a szennyvíztisztító telepre.
    • Az oldott oxigén bevitelének növelése céljából az oxidációs árokba plusz mélylevegőztető elemeket építettünk, illetve építünk még be. A többlet levegő kiszolgálásához a jelenlegi fúvók teljesítménye kevés, ezért a holnapi nap folyamán (2020.08.06.) ideiglenes jelleggel tartalék fúvót helyezünk üzembe, ezzel is segítve a tisztítást végző biológiai rendszer mielőbbi helyreállását.
    • Az iszap felúszásból származó, esetleges iszap elúszás megakadályozása céljából a fertőtlenítő medence labirint részén átáramoltatva távozik a tisztított szennyvíz a Ludényostói csatornába.
    • Az oxidációs árokban található leülepedett tönkrement eleven iszap és külső szennyeződések gépi kotrását elvégezzük.

    Mátészalka, 2020. augusztus 05. Kantár József                                                       Juhász Sándor
               Főmérnök                                                 Üzemmérnökség vezető