Nyári ízek és élmények Zoárd hazájában

 

4 nap/ 3 éjszaka

 

Ha nyár, akkor víz, Tisza-part, buli, szilvapálinka, halászlé!

 

1. nap

 

Vásárosnaményba érkezés után tegyél egy sétát a Tourinform irodában bérelhető Pocket Guide-al, amely végigvisz a város nevezetességein. Semmiképp ne hagyd ki a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumot, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. Majd megtekintheted az ország keleti felén egyedülálló Vadászati Kiállítást, Aztán ülj kerékpárra - melyet szintén bérelhetsz a Tourinform irodában- és tegyél egy könnyed kitérőt a kiépített töltéskoronán Gergelyiugornyára, ahol ha jó az idő megmártózhatsz a Szőke Tisza vizében vagy napozhatsz a homokfövenyes parton. Fürdőzés után jöhet az ebéd.  Mindenképp kóstold meg a tiszai halászlevet és a sült halat a parti vendéglők egyikében. Este élvezd a naplementét a homokfövenyes strandon ülve és válj egyé a természettel!

 

2. nap

 

Reggeli után ülj kocsiba és járd végig a kihagyhatatlan zarándokhelyeket, nézd meg a középkori templomokat. Először Tákosra látogass el, ahol kihagyhatatlan élmény a „Mezítlábas Notre Dame”-ként is emlegetett paticsfalú, fakazettás mennyezetű református templom. Ezután menj Csarodára ahol, a késő román kori falusi templomok egyik legszebbikét láthatod, ahol a gyógyító szentek csak itt mosolyognak. Ha tudni szeretnéd, hogy ez mit is jelent mindenképp látogasd meg a templomot! A túra következő állomásaTarpa, ahol az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalmát láthatod. Ebédelj meg a Tarpa Pálinkaházban ahol pálinka- és sajtkóstolással egybekötött ebéden vehetsz részt. A Tarpa Manufaktúra pálinkafőző üzemében megismerkedhetsz a főzőtechnológiával, pálinkatörténettel és kóstolási technikákkal. Ezt követően látogass el Túristvándiba, ahol megtekintheted az országban egyedülálló, még ma is működőképes Vízimalmot. Csodálatos környezetben pihenésképp, csónakázhatsz az Öreg-Túr folyón. Életében egyszer mindenkinek el kell zarándokolnia a Himnusz költőjének sírjához, Szatmárcsekére, a kopjafejfás temetőbe, mely messze földön híres csónak alakú fejfáiról. Majd tedd tiszteleted Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházánál, ahol hallhatod és olvashatod híres írónk zsoltárjait. Vacsora Vásárosnamény valamelyik éttermében.

 

3. nap

 

Reggelit követően több fakultatív program közül is választhatsz. Ha szeretnéd a napot a vízpart mellett tölteni, akkor lemehetsz a gergelyiugornyai szabad strandra, ahol lehetőséged van kipróbálni extrém sporteszközöket, mint jet-ski, segway, de hajókázhatsz is a Tiszán. A homokfövenyes szabad strandon élvezheted a napfényt, úszhatsz, napozhatsz, vagy vízre szállhatsz egy különleges BBQ hajóval - amit Gergelyiugornyán a Vizipocok Kikötőben kölcsönözhetsz- ahol te magad is megsütheted az előre bepácolt húsokat, így ebéd közben élvezheted a tiszai táj szépségét, nyugalmát. Útközben megfigyelheted a partifecske fészekkel teli partfalakat, és gémtelepeket, sőt június utolsó napjaiban megcsodálhatod a Tisza virágzást is, mely páratlan élményt nyújt. Ha júniusban érkezel, részt vehetsz a vásárosnaményi Zoárd-napi Sokadalomban, ez a város névadó legendájáról elnevezett rendezvény. Az ízek udvarában kedvedre válogathatsz tájjellegű ételekből, kóstold meg a lapótyát, a cinkét, a kenyérlángost. Nézelődhetsz a vásári forgatagban, ahol kézműves árusok kínálják portékájukat. Este pedig bulizhatsz a koncerteken. (www.zoardnap.hu)

 

4. nap

 

Az utolsó napot töltsd pihenéssel. Ha szereted a nagy csúszdákat és kíváncsi vagy a fóka-és papagáj showra akkor az Atlantika Vizividámpark a legjobb választás.  Ha a melegvíz szerelmese vagy akkor a Szilva Termál-és Wellness fürdő gyógyvízében áztathatod magad.

 

 

Ünnepeljük az Új Pálinkát Tarpán!

(3 nap/2 éj autóval)

 

1. nap

 • Vásárosnamény: a szálláshely elfoglalása után városnéző séta Pocket Guide „telefonos idegenvezető” segítségével, Beregi Múzeum és Hunor Vadászati kiállítás látogatás, pihentető fürdőzés a Szilva Termál-és Wellnesfürdőben. (szálláslehetőség: falusi magánszálláshelyeken, panzióban, hotelben)

 

2. nap (indulás Vásárosnaményból)  

 • Tákos: Mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett fakazettás, paticsfalú református templom
 • Csaroda: Mosolygó szentjeiről híres templom
 • Beregdaróc:Tájház megtekintése, ahol megismerkedhetnek a beregi keresztszemes mintákkal, a kenderfeldolgozás folyamatával
 • Kisar: Természet háza Látogatóközpont
 • Nagyar: Luby Interaktív Kastélymúzeum, Petőfi fa 
 • Panyola: református templom, látogatás a Panyolai Szilvórium Kft. pálinkafőző üzemében, pálinka kóstolás. A főzőtechnológia bemutatása, történelmi bemutató, a kóstolt pálinkák jellemzése, kóstolási technika ismertetése. Visszaindulás a szállásra. 

 

3. nap

 • Tarpa: természetjárás a Szőlő-hegy tanösvényen, református templom, Ha szeptember utolsó hétvégén érkezik, részt vehet, az Új pálinka Ünnepén ahol megünnepelhetik az új pálinkát a Pálinka Lovagrenddel, megkóstolhatják a világhírű szatmári szilvapálinkát, a szilvából készült hagyományos ételeket.
 • Szatmárcseke: Csónakos fejfás temető, Kölcsey Ferenc síremléke, Kölcsey Emlékkiállítás
 • Túristvándi: vízimalom megtekintése, pihenő a Túr-parton (étkezési lehetőség)
 • Cégénydányád: Kölcsey Kende Kúria megtekintése majd séta a kastélypark tanösvényen
 • Gyügye: az Europa Nostra-díjas református templom megtekintése. Hazaindulás.

 

 

Téli kikapcsolódás a Beregben

(3 nap/ 2 éjszaka)

 

A zord tél nem állhatja útját, hogy felfedezze a Beregi tájban rejlő szépségeket, értékeket.

Hófedte, csendes tájakon szívmelengető pálinka mellett ismerheti meg a beregi ételkülönlegességeket, betekintést nyerhet a halászat és a vadászat rejtelmeibe.

 

1. nap: Érkezés Vásárosnaményba, a szálláshely elfoglalást követően tehetnek egyvárosnéző sétát a Pocket Guide, a „telefonos idegenvezető” segítségével, melyet a vásárosnaményi Tourinform irodából kölcsönözhetnek. Többek között megnézhetik a város jellegzetes épületeit, műemlékeit és szobor alkotásait. Majd látogassák meg a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumot, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg.  Délután megtekinthetik az ország keleti felén egyedülálló Vadászati Kiállítást, ahol az 5 földrész - kiemelten Magyarország és a Bereg - vadászható és nem vadászható vadjait és azok élővilágát ismerhetik meg. Az ajtó nyitásakor a felkelő nappal felébrednek a madarak, mellettük elhaladva hallhatják éneküket, mint ahogyan a kiállítótérben elhelyezett vadak is saját hangjukon szólalnak meg. Interaktív módon, tájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről s természetesen a vad elejtésének körülményeiről. A nap zárásaként egy ízletes „vadas lakoma” várja a szálláshelyén, a Hunor Hotel és Étteremben.

 

2. nap: 

Reggelit követően számos fakultatív program közül választhatnak. A gazdag vadállománnyal rendelkező Bockerek-erdő gímszarvas, dámvad, vaddisznó és őz állományával a Bereg egyik ékessége. November 1. és február 28. között Tar vadászaton, a délutáni órákban nyúl és fácán vadászaton vehetnek részt, de éjszaka akár vaddisznót is elejthetnek. Akik a „nyugalmasabb” kalandokat szeretik, a Keskenyen, a Holt-Tisza egyik maradványán kipróbálhatják a lékhalászatot is.

De ha Ön inkább kulturális értékeinket szeretné megismerni, akkor látogasson el Tákosra, ahol kihagyhatatlan élmény a Mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett fakazettás, paticsfalú református templom, majd Csarodára, a mosolygó szentjeiről híres templomba is térjenek be. Ha szeretne többet megtudni a térség gasztronómiájáról, akkor mindenképp látogasson el Panyolai Szilvóriumba, ahol különleges pálinkákat és helyi ízeket kóstolhat meg. Ezt követően jól esik felengedni a Szilva Termál- és Wellness fürdőben, ahol kipróbálhatják a szilvás felöntést is az „aszalóban”. A nap zárásaként kemencében sült ételeket fogyaszthatnak egy szívmelengető pálinka kíséretében az ország 25 legjobb kisvendéglőinek egyikében, a Winkler Házban. 

 

3. nap:

Reggeli után indulás Baktalórántházára, ahol megtekinthetik az újonnan átadott Dégenfeld Kastélymúzeumot, ahol helytörténeti, néprajzi, természettudományi kiállításokat tekinthetnek meg interaktív módon. A kastély parkjában séta, majd ebéd a Fenyves Szálloda- és Konferencia Központban. Hazaindulás előtt túrázhatnak a baktalórántházi erdőben.

 

Ha decemberben érkezik, akkor részt vehet a vásárosnaményi Adventi Forgatagban, ahol adventi koncertek, előadások, gyermek programok és adventi vásár várja az érdeklődőket.

További információ a rendezvényről a www.vasarosnameny.hu/advent honlapon.

 

 

 

Megújulás az ébredő természetben

Tavasz

3 nap/ 2 éjszaka

 

Tavasszal ébred a természet és vele együtt az emberek is. Virágba borulnak a rétek, a fák rügyre fakadnak, az ég új színekben pompázik és egyúttal új ízek is kerülnek az asztalra.

Ilyenkor a legjobb feltöltődni, új erőre kapni.  Ha szeretnél részese lenni ezeknek a csodáknak, akkor látogass el a Felső-Tisza egyik legszebb vidékére, a Beregbe.

  

1. nap

Érkezzetek a délelőtti órákban Vásárosnaményba, pattanjatok kerékpárra és tegyetek egy kirándulást Tivadarra a felújított töltéskoronán, ahol csodás természeti környezetben bringázhatsz. Tivadarra megérkezve tehettek egy pihentető sétát a Tisza-parton, majd a Danó Portán kemencében sült házias ételeket fogyaszthattok egy kis pálinka kíséretében: káposztás bableves, almás béles. Délután Kisaron a Természet Háza látogatóközpontban a térség természeti, táji és kulturális értékeivel ismerkedhettek meg. Nagyaron keressétek fel a híres Petőfi-fát, és a Luby Kastélyt, mely antik rózsakertjéről híres. A kastélyban különböző interaktív játékokkal tesztelhetitek tudásotokat, ügyességeteket. Ezt követően ellátogathattok a Panyolai Szilvórium pálinkafőző üzemébe, ahol megkóstolhatjátok a kiváló minőségű szilva-és gyümölcspálinka különlegességeket illetve betekintést nyerhettek a pálinkakészítés folyamatába. A kóstoló mellett egy ízletes vacsora is vár titeket az Elixír Kóstolóházban. ( Előzetes egyeztetés szükséges) Bringázzatok vissza Vásárosnaményba Olcsvaapátin keresztül, ahol a kompon nosztalgiázhattok. Kerékpározás után jól fog esni egy pihentető esti fürdőzés a Szilva Termál- és Wellness fürdőben, ahol az „aszalóban” kipróbálhatjátok a szilvás felöntést is.

 

2. nap

Reggeli után Gergelyiugornyán vízre szállhattok és katamarán hajóval- bérlési lehetőség a Vízipocok Kikötőben-, egy élményekkel teli utazást tehettek egészen Tivadarig, majd Tivadaron pattanjatok kerékpárra - bérlési lehetőség a Danó Portán- és látogassátok meg Tarpán az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalmát. Feltétlenül térjetek be a Tarpa Pálinkaházba, ahol eredetvédett pálinkákat és különleges sajtokat kóstolhattok. A kertben nézzétek meg a szilvafa gyűjteményt, és ebédeljetek pálinkához illő, helyi alapanyagokból készült egészséges ételeket. Túravezetők segítségével a Bereg két természeti kincsét, a Báb-tavát és a Nyíres-tót, melyek a jégkorszak maradványai. Visszatérve Tarpára vegyétek fel a kerékpárt és bringázzatok vissza Vásárosnaményba.

 

3. nap

Reggeli után városnéző séta a Pocket Guide, a „telefonos idegenvezető” segítségével Vásárosnaményban, melyet a Tourinform irodában lehet bérelni. Látogatást tehettek a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumba, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. Ezt követően egy könnyed túrát tehettek Gergelyiugárnyán a kiépített töltéskoronán segwayel. Április elején megállhattok a medvehagyma mezőnél, melyet magas c vitamin tartalma, vérnyomás és koleszterincsökkentő hatása miatt előszeretettel fogyasztanak. 

 

Szállás:

Falusi vendégházak, magánszálláshelyek és panziók mellett három-négy csillagos szállodák várják a kedves érdeklődőket. A kirándulók idegenvezetés nélkül, a Pocket Guide segítségével is felfedezhetik a környék látnivalóit, melyet a vásárosnaményi Tourinform Irodában bérelhetnek, és mindemellett kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség.

 

További információ:

Tourinform Vásárosnamény

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 7.

Tel.: +36-45/570-206; +36-30/363-1628

E-mail: vasarosnameny@tourinform.hu

www.facebook.com/TourinformVasarosnameny