vasárnap, máj. 20, 2018
Betûméret

Archivált cikkek Archivált cikkek

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint konzorciumvezető „A Felső-Tisza Vízi turizmusának komplex fejlesztése" című programja kapcsán európai uniós támogatást nyert el. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt első fejlesztési területe Vásárosnamény volt, ahol 67 794 000 Forintos pályázati támogatásból újult meg a Bereg Szíve Üdülőközpontban létesülő vízitúra megállóhely. A létesítményt csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt adta át Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A „Felső-Tisza Vízi turizmusának komplex fejlesztése" program keretében Európai Uniós támogatásból újult meg a vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpontban lévő vízitúra megállóhely, amelyet csütörtökön a sajtó képviselői előtt adott át Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Filep Sándor megnyitóbeszédében hangsúlyozta: igazi csapatmunkában valósult meg az Európai Uniós beruházás, amely mellé a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hozzáértő szakmai stábot nyújtott a térség rendelkezésére.

„Vásárosnamény kitörési pontja a turizmus és a víz. A város négy folyót tudhat a magáénak a Túrt, a Szamost, a Krasznát és a Tiszát, így nem véletlenül tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy minden gyerek úgy menjen középiskolába, hogy megtanult úszni, megismerkedett a vízzel, ezen belül is a kajak-kenu és a sárkányhajózás alapjaival – mondta Filep Sándor, aki hangsúlyozta: bízik benne, hogy a további fejlesztések során is maguk mögött tudhatják majd az MKKSZ támogatását.

„Ha valami megújul, megszépül az mindig ünnepi pillanat számunkra, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség óriási dolognak tekinti, hogy elkészült az első megújult vízitúra megállóhely – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. - A szövetség szakemberei sokat dolgoztak azért, hogy olyan hálózatot, vízitúrarendszert hozzanak létre, amelyben az új vízitúrapontokon minőségi körülmények várják majd a túrázókat. Az elkövetkező nyolc-tíz hónap során számos ilyen átadásra kerülhet majd sor nem csak a GINOP-os, VEKOP-os pályázatoknak köszönhetően, de TOP-os forrásból is lehetőségünk nyílik majd fejlesztésekre a településekkel közösen. A Felső-Tiszán tizennégy megállóhely várja majd a túrázókat, bízunk benne, hogy a régió hamarosan a régi fényében tündökölhet majd, s a helyi közösségek összefogásával olyan mintát tudunk adni, ami mindenki számára követhető majd."

Az elnök hozzátette, az MKKSZ további szabadidős rendezvényekkel, mint amilyen a vásárosnaményi sárkányhajó Roadshow is, élénkíti a térség fejlődését, s jövőre országos marketing és médiakampánnyal segíti, hogy a vízitúrázásra vágyó turisták ismét felfedezhessék a vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpontot.

Az üdülőközpontban idén tavasszal kezdődött felújítási munkáknak köszönhetően európai színvonalú vízitúrapontot létesült. A megújult főépület alsó szintjén csónaktároló található, valamint mozgáskorlátozottak számára illemhely lett létesítve, míg a felső szinten közösségi térként is funkcionáló étkező, melegítőkonyha, s ezek kiszolgáló helyiségei, elsősegélynyújtó hely és egy értékmegőrző került kialakításra. A főépület mellett megújult egy gondnoki épület is, amelyben két iroda és egy teakonyha található. Az üzemeltető célja az volt, hogy az átalakításoknak köszönhetően a tábor megkapja a minél magasabb lapátos védjegy minősítést, s európai színvonalú körülmények között fogadhassa a vízitúrázókat.

A projekt megvalósulási szakaszairól bővebb információt a http://kajakkenusport.hu/ oldalon olvashatnak.Átadták a vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpontban létesült vízitúra megállóhelyet

Irodánk is ott volt szeptember 15-én a mindent eldöntő prezentáción a budapesti Vígadóban, ahol a szakmai zsűri az 5 döntőbe jutott közül megválasztotta Magyarország legígéretesebb kulturális úti célját.
Első helyezést ért el az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. által benyújtott
Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken
című pályamunka az Európai Bizottság által kezdeményezett és a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolított  Kiváló Európai Desztinációk – Europen Destinations of WExcellenNce – röviden EDEN programban.


Az EDEN pályázat nem ismeretlen számunkra, Vásárosnamény kétszer volt már döntős és lett kétszer is második helyezett. Nekünk is számos kulturális értékünk van, amelyet be tudtunk volna mutatni egy önálló pályamunkában, de úgy éreztük, ezt a pályázatot a Templomút tudja megnyerni a térség számára és bennünket kizárólag ez a cél vezérelt. A Templomút a pályázatban kiírt „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális attrakciók” feltételeknek leginkább megfelelő, hiszen a Felső-tiszai és köztük a vásárosnaményi élményeket csokorba szedve, eredeti, egyedi, sokszínű módon mutatja be az érdeklődők számára.   
A szakmai értékelés több lépcsőben zajlott: a beadott pályázat, a helyszíni bejárás és benyomások, valamint a konferencián tartott bemutatkozó előadás alapján. A Templomutat Dr. Fekete Károly református püspök és Deák Attila fejlesztési és idegenforgalmi referens (Tiszántúli Egyházkerület) egy 15 perces prezentációban mutatta be. Ezek figyelembevételével hozta meg a háromtagú döntőbizottság a döntését. A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Turisztikai Ügynökség képviselői a 17 beérkezett és öt döntős pályázat közül az EDEN történetében először megosztott első helyezést hirdetett, így Pécs: Kultúr(k)aland című pályázata és a Középkori templomok útja, azaz a Felső-Tisza-vidék lett a pályázat két első helyezettje. Azonban 2018-ban Brüsszelben az Európai Turizmus Fórumon és ünnepélyes díjkiosztó ünnepségen Magyarország képviseletében a Templomút veheti át a „Kiváló Európai Desztináció” díjat és a Felső-Tiszavidék jogosult viselni a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” címet!  
Ez a díj túl az anyagi elismerés mellett a Felső-Tiszavidéknek végre nemzetközi elismertséget jelent, tagságot az EDEN desztinációk európai hálózatában, kiemelt megjelenést az EDEN nemzetközi honlapján, de sok kézzelfogható marketingeszközzel is segíti a Felső-Tiszavidék ismertségének további növelését.
A Templomúttal irodánk hosszú évek óta egymást segítő, produktív munkakapcsolatban van, ezért is örülünk nagyon, hogy mind a pályázat elkészítésében, mind a helyszíni bejárásnál és a döntőre vitt prezentáció előkészítésében gyakorlati tapasztalatunkkal és munkánkkal mi is hozzájárulhattunk a közös sikerhez!

  Liptákné Juhász Anikó
Tourinform irodavezető

Ebben az évben szeptember 15-17. közötti lebonyolítással, hetedszer hirdették meg a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” programot, amelybe városunk most is bekapcsolódott. A szervezési feladatok összehangolását a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium vállalta. Az intézményben működő Természetbarát Diákkör tagja a városunkban működő „ZÖLD KOMMANDÓNAK”, így a fiatalok nagy számban jelentkeztek a meghirdetett akcióra. A program koordinációját Toldi Zoltán a gimnázium tanára, a Természetbarát Diákkör vezetője végezte el. A központi regisztrációban öt helyszín került megjelölésre, városunk területén 100 előzetes jelentkezővel. Az akció napján, 2017. szeptember 15-én, pénteken 105 önkéntes jelent meg és végzett a „TeSzedd” program kiírásának megfelelően önkéntes szemétgyűjtést a megadott helyszíneken. A munka megkezdése előtt Toldi Zoltán programkoordinátor tartott balesetvédelmi oktatást, tájékoztatást a program fontosságáról. A csoportok munkájának összehangolásában, a szervezési feladatok elvégzésében Szabóné Széles Erzsébet, az önkormányzat környezetvédelmi referense, Gönczi György rendőr főtörzs-zászlós, a „ZÖLD KOMMANDÓ” szervezője, valamint a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület aktivistái segítettek.

Három csoport tájékoztatóját megtisztelte jelenlétével dr. Tilki Attila, térségünk országgyűlési képviselője, Kiss András, a Hierotheosz Egyesület - Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Civil Információs Centrum vezetője, Filep Sándor, városunk polgármestere és Dr. Szilágyi Péter városunk jegyzője is. A tájékoztató során rövid beszédet tartottak, melyben szóltak az esemény jelentőségéről. Képviselő Úr külön kiemelte a „rákóczis” diákok kiemelkedő szerepét ebben az akcióban, illetve méltatta a gimnázium térségben végzett példamutató környezetvédelmi tevékenységét. Az eligazítások után vendégeink a gimnazista diákokkal közösen vettek részt a gergelyiugornyai Tisza-parton a hulladékgyűjtési munkában.

Az öt helyszínen összesen 105 résztvevő dolgozott, közülük hetvenen a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói voltak. A felnőttek a vitkai városrész önkéntesei, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Hierotheosz Egyesület, a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület tagjai közül jelentek meg. Az önkéntesek az öt helyszínt bejárva 137 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, amelyet a program szervezői szállíttattak el.

Úgy gondoljuk, fontos volt ez az akció mind országosan, mind városunkban. Mindamellett, hogy a résztvevők hatalmas területet tisztítottak meg a felelőtlenül eldobott hulladékoktól, figyelemfelhívó és közösségformáló hatású is volt. A szervezők csak azt sajnálják, hogy a város felnőtt lakosságából, a városban működő szervezetek közül a felkérés ellenére oly kevesen jelentek meg.

2017. szeptember 22-én városunk tizenegyedik alkalommal csatlakozott az Európai Autómentes Nap rendezvényeihez. Több százan vettek részt az úttest „kisajátításában”. A rendőrség és a polgárőr szervezetek 7 órakor már lezárták az útszakaszt, ezután már csak a „tömegközlekedést” jelentő kisvonat kapott behajtási engedélyt.

6 óra 45 perctől a kisvonat az általános iskolás gyerekeket szállította az iskolába a belvárosból, 5 állomáson gyűjtve össze a közelben lakókat. 8 órától 9 óráig pedig az óvodások utazhattak „kötetlen pályás” vonattal a Bartók Béla utcai óvodába. Ezután a vitkai és a gergelyiugornyai gyermekek beutazását biztosította a programok helyszínére az oktatási intézményektől és vissza. A menetrenden fel nem tüntetett időkben pedig városnéző kisvonatként szolgált. A kalauzok ellenőrizték a jegyeket, amelyek egyben tombolaként is szolgáltak. A nap folyamán vonatjegyeket lehetett gyűjteni, hogy a nap végén részt vehessenek a tombola sorsolásán. 13+1 ajándék kisorsolására került sor. A fődíj most is kerékpár volt.

Lehetőség volt rajzolni, mikroszkópon keresztül rácsodálkozni a természetre, kézműveskedni, tudásalapú feladatokat megoldani, rendőrségi eszközöket kipróbálni, toborzáson részt venni, beülni egy mentőautóba, KRESZ táblákat felismerni, s közben trappolával,  műanyag motorral, biciklivel vagy rollerrel ügyeskedni a pályán, labdával kosárba dobni, és szűrővizsgálatokon részt venni.A Természetbarát Diákkör tagjai a Szatmárnémetiből érkezett fiatalokkal egész nap dolgoztak a környezetvédelem jegyében. A Tomcsányi kastély udvarán parkosítottak, a Szabadság téren „demonstráltak”, üzemeltették a klímaváltozás-standot.

A lónyays diákok hagyományosan az ÖKOMATÁ-t üzemeltették, valamint a környezetvédelmi játékokat mutatták be az érdeklődőknek a Kárpátokért Egyesülettel karöltve.

43 jelentkezőtől 37 egység vér levételére került sor a véradáson. Köszönjük! Az 1. c és a Boglárka csoport mozgósította a legtöbb véradót, jutalmul tortát kaptak.

Nagy népszerűség övezte a szimultán sakk játszmákat is.

Délután került sor a vitkai, gergelyiugornyai és naményi csapatok „összecsapására”: ekkor zajlott a „Városfoglaló” játék. Ötfős csapatok mérték össze ismereteiket az elmúlt két év Új Beregi Élet lapszámaiban megjelent, a város életét ismertető információkból. Szoros küzdelemben Vitka csapata nyerte el a „Város Kulcsát” egy évre.

A programok a környezetvédelem jegyében zajlottak, így az érmek is újrahasznosított anyagból készültek, követ mintázva.

A nap egy másik fontos megújuló energiával üzemelő közlekedési eszköze volt a „kőkorszaki járgány”, amelyet több százan kipróbáltak a nap végére. A gyerekek leleményessége még a tervezőket is meglepte. Olyan dolgokat tudtak vele megtenni, amire nem is számítottak.

Nagy népszerűség övezte a tandem kerékpárokat is, üresjárat nélkül, folyamatosan használatban voltak.


Köszönet a támogatóknak és a megvalósításban közreműködőknek:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Vásárosnamény Város Önkormányzata, Porkoláb Andrásné, Szabó Krisztina, Hegedűs Antal, Pindzsulya Béla, Sinkovics István, Bozó Péter, Szombathy Béla, Nyíri János, Vásárosnaményi Ifjúsági Klub, Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola, Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és AMI és tagintézményei, Játékország Óvodái, Beregi Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Vöröskereszt, Védőnői Szolgálat, Országos Mentőszolgálat,városunk 4 polgárőr szervezete, Kárpátokért Egyesület, Rendőrség, Tűzoltóság, Nevelési Tanácsadó, Tourinform Iroda Vásárosnamény, Vásárosnamény Város Önkormányzata dolgozói, és sok „névtelen” segítő.


A segítő közreműködést és felajánlásokat ezúton is még egyszer köszönöm!


Szabóné Széles Erzsébet

Továbbra is megfelelő a Vásárosnaményi szennyvíztisztító telep működése, a távozó szennyvíz folyamatosan tiszta, ezt támasztja alá a megyei hatóság által a telepen végzett legutóbbi ellenőrző vizsgálat jegyzőkönyve.

A Vásárosnaményi szennyvíztisztító telep technológiája jelenleg is folyamatosan üzemel. A műtárgyak az előírások szerint működnek, a szennyvíziszap elvétele és préselése folyamatos. A telepet elhagyó tisztított szennyvíz tiszta, átlátszó, lebegő anyagtól mentes.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legutóbb 2017. március 28-án tartott helyszíni ellenőrzést a szennyvíztisztító telepen. A hatóság szakemberei a vizsgálat során megállapították, hogy a szennyvíztelepről távozó tisztított szennyvíz átlátszaó, tiszta, ahogy tiszta a szennyvíz a csatornába történő befolyásnál is.

Tisztának, átlátszónak találták a távozó tisztított szennyvizet a 2017. március 29-én váratlanul a telepre kilátogató vásárosnaményi önkormányzati képviselők is, akik a megyei katasztrófavédelmi hivatal ellenőrzését követően szemrevételezték a szennyvíztisztító telepet.

A TRV Zrt. felelős szolgáltatóként, állandó ellenőrzések mellett, továbbra is mindent megtesz a hatékony szennyvíztisztításért, a Tisza folyó vízminőségének megőrzéséért.

 

Vásárosnaményi Ifjúsági Klub          

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

Május 2018
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

Cím: 4800 Vásárosnamény
Tamási Áron u. 1.
Tel/Fax.: (06-45) 470-022; 470-035; 470-225
E-mail: hivatal@vasarosnameny.hu

Hivatali ügyfélfogadás
Hétfő: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00
Kedd: NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS
Szerda: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00
Csütörtök: 8:00 - 12:00
Péntek: 8:00 - 12:00

 

Térítési díj befizetés és ügyintézés
Hétfő: 9:00 - 11:45 | 12:45 - 16:00
Kedd: NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS
Szerda: 9:00 - 11:45 | 12:45 - 16:00
Csütörtök: 9:00 - 11:45 | 12:45 - 16:00
Péntek: 9:00 - 10:00

 

Vásároisnaményi Járási Hivatal Kormányablak Osztály

Cím:4800 Vásárosnamény, Tamási Á. u. 1.
Tel: 45/795-079 Fax:45/795-080 (az ügyintézők melléken érhetőek el)
Időpontfoglalás: személyesen, telefonon, interneten (magyarorszag.hu)

Nyitvatartás
Hétfő: 7:00 - 17:00
Kedd: 8:00 - 16:00
Szerda: 8:00 - 16:00
Csütörtök: 8:00 - 18:00
Péntek: 8:00 - 16:00

(16 óra után csak bankkártyás fizetésre van lehetőség)

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL VÁSÁROSNAMÉNYI JÁRÁSI HIVATAL
további elérhetőségei, egyébb információk

Top Free Bets Bonuses view here.

xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="http://ogp.me/ns/fb#"